Intussen heeft Albert zichzelf opnieuw uitgevonden, en beseft hij hoeveel geluk hij heeft gehad dat hij dankzij preventief onderzoek deze nieuwe kansen kreeg.

Hoe is de aandoening bij jou ontdekt?

Als professioneel sporter onderging ik jaarlijks een routineonderzoek, waarbij een echo van mijn hart werd gemaakt. Zo’n test duurt slechts enkele minuten, dus het koste op zich weinig moeite om dat regelmatig te laten doen. Tijdens de laatste controle zagen de dokters dat er iets mis was. Mijn hart bleek onregelmatig te slaan. Ze zijn me dan verder beginnen testen. Hierna kwamen ze tot de conclusie dat ik niet langer aan topsport kon doen.

Wat waren de oorzaken, en wat hadden de gevolgen kunnen zijn?

Verschillende artsen hebben verschillende theorieën over de oorzaak hiervan. Een mogelijkheid is dat het het gevolg zou zijn van een infectie die is voortgekomen uit een griep. Die infectie heeft zich vastgezet op mijn hart en daar heb ik dan op getraind en competitie op gedaan. Dat heeft een litteken achtergelaten, waardoor mijn hart verkeerde overslagen is beginnen maken.

Een andere theorie is dat het zou komen door mijn zware val op de veldcross in Gavere, en dat ik het dus jarenlang zou hebben opgebouwd. Ik wil ook niet denken aan wat de gevolgen hadden kunnen zijn, indien de aandoening niet tijdig was ontdekt. Ik besef in ieder geval dat ik enorm veel geluk heb gehad.

Wat is jouw raad voor recreatieve sporters?

Ik raad iedereen die vanaf een zeker niveau aan sport doet zeker aan om regelmatig op controle te gaan. Anderzijds moet dit ook kunnen worden opgevangen door gespecialiseerde centra. Het zou immers niet goed zijn voor de gewone ziekenhuizen als iedereen daar opeens zou langsgaan voor een controle. Als we dus iedereen preventief zouden willen screenen, dan moet dat kunnen zonder patiënten die dringende medische hulp nodig hebben te benadelen.

Desondanks is mijn verhaal een perfect voorbeeld van hoe belangrijk preventie is. Ik hoop dus dat het ook anderen doet nadenken. Het is in de mensen hun eigen belang om zich juist voor te bereiden op zulke extreme inspanningen. Maar het zijn uiteindelijk de mensen zélf die het initiatief hiervoor moeten nemen, het kan niet van bovenaf worden opgelegd. Nog te vaak denkt men dat het bij hen niet kan gebeuren.