Vandaag is nog één derde van de 2,3 miljoen HIV-patiënten er zich niet van bewust dat hij of zij drager is van het virus.

Het ultieme doel van de Europese HIV testing week 2014 was het aantal laattijdige diagnoses te verminderen. ‘Talk HIV. Test HIV.’ is de hoofdfocus van deze editie. Door de dialoog tussen alle partners te bevorderen, is het doel enerzijds om risicopersonen vaker om een HIV-test vragen en dat anderzijds professionelen in de gezondheidssector de HIV-test onder bepaalde omstandigheden opnemen in het standaardonderzoek.

Belang vroegtijdige diagnose

Er zijn immers tal van voordelen verbonden aan een HIV-onderzoek. De meerderheid van de personen die zich regelmatig laten testen, worden vroegtijdig gediagnosticeerd. Hoe vroeger de behandeling wordt opgestart, hoe groter de kans dat de patiënt  goed reageert op de behandeling.  Daardoor hebben deze HIV-patiënten een hogere levensverwachting en kunnen zij een vrij normaal leven leiden. Ook is de kans kleiner dat zij andere mensen zullen besmetten. Mensen die zich daarentegen niet regelmatig laten testen en daardoor pas laat medische zorg krijgen, kunnen ernstige complicaties ervaren. Toch wordt de ziekte nog steeds bij de helft van de HIV-patiënten laattijdig vastgesteld.

Obstakels

Dit wordt onder andere verklaard door het feit dat patiënten nog te veel obstakels ervaren bij het aanvragen van een HIV-test. Daarom zou de HIV-test vrijwillig en op vertrouwelijke basis door zowel medische actoren als door maatschappelijke organisaties moeten worden aangeboden. Zeker aan individuen die kunnen blootgesteld worden aan HIV, die symptomen van HIV vertonen of waarbij  een andere seksueel overdraagbare aandoening, hepatitis C of tuberculose is vastgesteld. Onderzoek toont aan dat 95% van de patiënten de test aanvaardt wanneer deze wordt aangeboden.

Meer weten?

www.hivtestingweek.eu