Kris De Vuyst is momenteel voorzitter van de Diabetes Liga Afdeling Aalst-Ninove-Geraardsbergen. In 2005 kreeg hij de harde diagnose dat hij diabetes had. Op vakantie was hij plots heel erg vermoeid en moest hij de hele tijd drinken waardoor hij ook constant moest plassen. De dokter had snel door hoe de vork in de steel zat. Kris had diabetes type 1.
 

Kris De Vuyst

“Mijn ‘ziekte’ bleek niet zomaar te genezen met een pilletje en dat zorgde ervoor dat mijn wereld toch plots stil stond. Er was niemand anders in de familie die diabetes had en ik bleef achter met veel vragen waarop zelfs de medische wereld geen antwoord had. Ik moest er echt leren mee omgaan. Door de begeleiding die ik kreeg, zag ik al snel in dat je met diabetes echt wel kan leven, je kan er ook 100 jaar mee worden als je je ten minste goed verzorgt. Ik werd op insulinespuitjes gezet om zo mijn suikergehalte onder controle te krijgen. Vier keer per dag moet ik nu bij elke maaltijd prikken en al bij al valt dat best mee. Ik zie het dus niet als een handicap. Ik heb de klik gemaakt en moet gewoon met bepaalde dingen rekening houden. Sinds mijn diagnose ben ik ook gezonder gaan leven en is mijn voedingspatroon toch veranderd. Ook mijn omgeving heeft zich wat moeten aanpassen, zowel thuis als op mijn werk.”
 

 

“Als ik om de zes maanden naar het ziekenhuis moet voor een routinecontrole neem ik een printje van mijn historiek en zo kan mijn dokter alles perfect bekijken”

“Ik leerde dat ik de suikerspiegel in mijn bloed voortaan moest meten en dat ook moest bijhouden. Hieruit kon ik leren waarom sommige waarden veranderen aan de hand van mijn voedingspatroon. We hebben daarvoor een meettoestelletje en een dagboek waarin we constant moeten noteren wat we eten. Vorig jaar kocht ik een nieuwe smartphone en in de app-store zocht ik een app die paste bij mij. Ik was verrast door het ruime aanbod om gegevens bij te houden. Ik had al wat ervaring met meettoestellen die ik op mijn laptop kon aansluiten om zo mijn historiek in kaart te brengen, maar met de apps is het nog een stuk eenvoudiger geworden. Telkens ik eet, meet ik me, geef ik mijn waarden in en daarmee is de kous af. Als ik dan om de zes maanden naar het ziekenhuis moet voor een routinecontrole neem ik een printje van mijn historiek en zo kan mijn dokter alles perfect bekijken. De bewuste app moet zijn weg wel nog vinden in de diabeteswereld. Ik heb veel contact met andere diabetici en oudere mensen laten zich niet zo in met apparatuur. Bij jongeren ligt dat anders. Alles staat in zijn geheel toch nog wat in zijn kinderschoenen. “

“De apps die er zijn, registreren gewoon wat je gemeten hebt en in die optiek zijn het handige dingetjes. Iedereen met een smartphone kan het makkelijk gebruiken. Natuurlijk moet je met twee toestellen blijven werken en dat blijft een minpunt. Eigenlijk zouden het toestel waarmee ik meet en dat andere waarmee ik registreer in één toestel moeten zitten. Er bestaat bij Apple al zo’n toepassing maar dat is een meettoestel dat je op je iphone moet aanklikken. Helaas is het nogal groot en ik zou liever iets compacts hebben dat ik mijn broekzak kan meepakken. De industrie is daar mee bezig, eens dat zijn ingang heeft gevonden, komen we in een stroomversnelling terecht.

 

Diabetes in cijfers
 
Elke 10 minuten krijgt iemand in ons land de diagnose diabetes. Het aantal volwassenen met diabetes in België wordt geschat op 8%. Snel gerekend gaat het dus om zowat 700.000 mensen. Tegen 2030 zal dit oplopen tot 10% van de volwassen bevolking. Naar schatting weet 1 op de 3 niet dat hij of zij de aandoening heeft.
 
 
Zwangerschapsdiabetes; deze treedt vooral op in de tweede helft van de zwangerschap. Aan de basis ervan liggen hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap. Meestal verdwijnt dit net na de bevalling, maar de kans om in de eerste 5 à 10 jaar type 2 diabetes te ontwikkelen loopt op tot 50%
 
 
De VS wordt klassiek geassocieerd met obesitas en diabetes en dat klopt: meer dan 11% van de volwassenen heeft diabetes. De grootste stijging doet zich echter voor in Afrika (verdubbeling tegen 2035) en landen die een snelle economische ontwikkeling doormaken, zoals China en India.
STEVEN VERHAMME
redactie@mediaplanet.be