Dr. Jasper Verguts, specialist gynaecologie

Een baarmoederfibroom, wat is dat?

“Een fibroom, ook wel vleesboom of myoom genoemd, is een goedaardig gezwel dat zich ontwikkelt in de baarmoeder bij vrouwen op vruchtbare leeftijd.  Een fibroom heeft slechts een uitzonderlijke kans van 1/800 tot 1/3000 om kwaadaardig te zijn. Uit onderzoek is gebleken dat  fibromen bij vrouwen na de overgang vaak verkleinen of zelfs geheel verdwijnen.”

Hoe herken ik een fibroom?

“In veel gevallen levert een fibroom geen klachten op en gaat het onopgemerkt voorbij. Wanneer je last hebt van hevige bloedingen, regelmatig plassen, gevoelige darmen of een hinderlijke druk in de onderbuik, raden we aan een bezoek te brengen aan je gynaecoloog. De arts controleert tijdens het onderzoek of de baarmoeder groter of knobbelig aanvoelt. De grootte en de ligging van het fibroom, of myoom, kan bepaald worden door middel van een echografie of MRI-scan. In sommige gevallen veroorzaken fibromen ook vruchtbaarheidsproblemen. Een myoom groeit gemiddeld 1 tot 2 cm per jaar en kan tot een voetbal groot worden.”

Wat kan ik er aan doen?

“Algemeen geldt: hoe kleiner het myoom, hoe ongecompliceerder de behandeling. Wanneer je zelf geen klachten ondervindt, hoef je niet noodzakelijk behandeld te worden. Laat je in dat geval wel regelmatig controleren ter opvolging. Er is ook specifieke medicatie op de markt met een bewezen effectieve werking op de groei van het myoom. Het remt het bloedverlies en doet de grootte van de myomen afnemen, waardoor een eventuele bijkomende operatie makkelijker zal verlopen. Veel andere beschikbare medicatie, zoals de pil, werkt symptomatisch en focust zich enkel op de voorkomende klachten en bloedingsproblemen. In sommige gevallen is het raadzaam om de myomen operatief te laten verwijderen.”

“Voorkomen kan je helaas niet. Wie zich regelmatig laat controleren, kan daarentegen wel snel ingrijpen om de groei van het fibroom tijdig tegen te gaan. Ook voldoende beweging blijkt een belangrijke invloedsfactor op de ontwikkeling ervan.”